• Ce înseamnă Homeschooling?

  Homeschoolingul este o metodologie de a crește și educa copiii care are la bază următoarele principii:

  Vedeți articolul integral… →

 • Școala online HomeLife Academy

  O întrebare frecventă pe care o primim de la părinți la întrunirile noastre din fiecare miercuri este:

  Cum încep să fac homescooling?

  HomeLife Academy (în continuare HLA) este o școală online privată din SUA care oferă îndrumare pentru părinții care fac homeschooling, oriunde în lume. O să fac aici o scurtă prezentare despre aspectele relevante familiilor din Republica Moldova.

  Vedeți articolul integral… →

 • Ce este Educația Autodeterminată?

  Să începem cu definiția termenului educație. În contextul conversațiilor de zi cu zi, obișnuim să echivalăm educația cu școlarizarea, ceea ce ne aduce la ideea că educația este o acțiune pe care învățătorii o aplică asupra elevilor. Adică învățătorii îi educă pe elevi, și elevii devin educați. Învățătorii oferă, și elevii primesc aceste daruri.

  Orice conversație importantă însă, ne cere o privire mai amplă asupra noțiunii de educație, și, o definiție mai practică din această perspectivă ar putea fi asta:

  Educația este suma tuturor lucrurilor pe care le învățăm, care ne ajută să trăim o viață împlinită.

  Vedeți articolul integral… →

 • Statistici despre homeschooling

  Recent Diana mi-a recomandat un articol de pe pagina Institutului Național de Cercetare a Educației Acasă din SUA care conține cifre, trenduri, și alte informații curente despre homeschooling. Am selectat aici sumarul informațiilor de ordin general care cred că sunt utile chiar pentru homeschoolerii din Republica Moldova.

  Vedeți articolul integral… →

 • De ce mint copiii?

  În societatea noastră de azi, a minți este considerat un lucru josnic, și este în general descurajat și dezaprobat. Eu cred însă, că pentru a înțelege mai bine natura fenomenului, ar trebui să săpăm un pic mai adînc. De obicei în contextul unei minciuni sunt 2 elemente care trezesc interes: faptul ascuns, și motivul ascunderii. Probabil că primul element este considerat în general mai atractiv și de multe ori ocupă toată scena, dar aici am să-l discut doar pe al doilea, care cred că de multe ori este mai important: motivul.

  Vedeți articolul integral… →

 • Cum creștem copiii de sine stătători?

  Definiția din dicționar zice așa:

  Care poate exista și se poate menține prin propriile sale puteri sau însușiri, care nu depinde de nimeni.

  Desigur nu vorbim de absoluturi — nimeni nu poate trăi o întreagă viață fără să depindă de nimeni — dar totodată, cred că cu toții înțelegem că e bine să cultivăm această calitate într-o doză sănătoasă: cu toții vrem ca copiii noști să ajungă maturi care au o viziune proprie despre lucruri, să înțeleagă în sinea lor ce înseamnă bine, și de-a lungul drumului vieții să ia decizii în concordanță cu acea viziune, și să-și asume responsabilitatea.

  Bun, dar cum să creștem copiii ca să ajungă adulți de sine stătători?

  Vedeți articolul integral… →

 • Care sînt pașii pentru educarea copiilor acasă în Republica Moldova?

  Notă: Acest articolul a fost inițial publicat de Vitalie Bugaian la 08.03.2014 aici.

  Pașii de mai jos vă vor ajuta să porniți pe acest drum nou și neexplorat în țara noastră care este educația acasă.

  Vedeți articolul integral… →

 • Готово ли общество Молдовы принять альтернативные формы обучения (хоумскулинг/анскулинг)?

  Определение:

  Общество — группа людей, обладающих общими интересами, ценностями и целями.

  Общество Молдовы это МЫ, то есть каждый из нас является ее частью и представителем. И на самом деле, вопрос адресован не целому обществу, а в первую очередь тому кто его задает, то есть это вопрос к самому себе.

  Почему возникает необходимость найти ответ на этот вопрос?

  Vedeți articolul integral… →

 • Что такое Альтернативное образование (семейное образовние, индивидуальное обраование, хоумскулинг, анскулинг)?

  Сегодня как обучать своих детей родители выбирают сами, используя разные методы: индивидуальные, самообразование, онлайн курсы и школы, частные преподаватели, совместные уроки в группах, итд.

  Vedeți articolul integral… →

 • А как же социализация?

  Общение детей на домашнем обучение, действительно сильно отличается от детей которые ходят в школу. Хоумскулеры проводят день активно, а именно, помогают родителям по дому, выполняют бытовые задания, ходят на экскурсии и в гости к друзьям, следуют своим интересам самостоятельно, помогают людям и занимаются волонтерством, посещают клубы и курсы по спорту, танцу, актерскому мастерству, искусству, иностранных языков, итд.

  Vedeți articolul integral… →

 • Cum reacționam la întrebările scepticilor referitor la forma de instruire alternativa pe care am ales-o pentru propriii copii?

  Vă asigur, 90% din cei care vă înconjoară, nu știu nimic despre homeschooling, nu știu cum să reacționeze, nu știu cum sa se comporte, au dubii și multe întrebări. Daca sunt și ei părinți, iar educația în familie nu îi atrage, atunci sunt impuși să găsească răspunsuri puternic argumentate, la întrebările propriilor copii, de ce ar trebui să continue să meargă la școală, dacă unii din prietenii lor deja nu o mai fac.

  Vedeți articolul integral… →

 • De unde învățăm cum să facem homeschooling?

  1. Din experiența altor părinți 20%.
  2. Din propria experiență 80%.

  Vedeți articolul integral… →

 • Ce forme de educație alternativă există?

  Forme de studii în afara instituțiilor de învățământ sunt multe și diferite. Mi-am propus sa le adun aici pe cele mai frecvent utilizate de părintii din toată lumea și descrierea cărora le găsiți pe internet. Cu timpul le vom descrie și aici pe site. Aș dori sa menționez, că nu există un nume unic și exact.

  Vedeți articolul integral… →

 • Sînt părinții capabili să-şi învețe propriii copii?

  De milioane de ani ființele umane transmit cunoștințele lor “din tată în fiu”. În trecut persoanele care erau numite “învățători” erau foarte puține. Cît de straniu nu ar suna, în raport cu evoluția umană, școală este un concept nou. Iar educatia acasă este veche de când lumea, și familia era responsabilă de studiile copiilor. Statul a început să se implice în acest proces odată cu Revoluția Industrială.

  Vedeți articolul integral… →

 • Care sunt beneficiile educației alternative în familie?

  Cel mai important beneficiu pe care îl aduce educația alternativă este reunirea propriei familii. Familiile care aleg să meargă pe acest drum petrec mult timp împreună: jocuri, cercetări, excursii, primblări, adică, pur și simplu trăiesc viața așa cum este, și din plin. Ei au posibilitate de a atinge o înțelegere reciprocă profundă, care este dificil de obținut când fiecare membru al familiei si află în afară casei cea mai mare parte a zilei.

  Vedeți articolul integral… →

 • Este legal sa faci Homeschooling in Republica Moldova?

  Da, educația în familie în RM este legală! Instruirea in familie ai propriilor copii este un drept constituțional:

  Vedeți articolul integral… →

 • Metoda Suzuki

  În anii ‘50 violonistul japonez Shinichi Suzuki, cugetînd la capacitatea copiilor de a învăța limba maternă, face un experiment care să-și demonstreze convingerea că copiii sunt în stare să învețe un instrument muzical chiar la vîrste foarte fragede, folosind aceleași mecanisme naturale pe care ei le aplică cînd învață limba maternă: fiind alături de cei care o vorbesc, și practicînd cîte un pic.

  Vedeți articolul integral… →

 • Este societatea din Moldova pregătită pentru homeschooling/unschooling?

  Definiție:

  O societate (umană) reprezintă un grup de persoane între care se manifestă relații permanente, sau o grupare socială ce ocupă un anumit areal geografic și care se supune unei anumite autorități politice și ai cărei membri au în comun anumite aspirații culturale.

  Societatea sîntem noi, noi sîntem membrii acestei societăți din Republica Moldova. Adică, eu sînt membru al societății, și respectiv o reprezint. Și rezultă ca întrebarea este de fapt adresată fiecărei persoane care iși pune această întrebare, inclusiv propriei persoane.

  De ce apare necesitatea de a găsi răspuns la această întrebare?

  Vedeți articolul integral… →

 • Ce înseamnă educație alternativă (în familie, la domiciliu, individuală, homeschooling, unschooling)?

  Pentru a asigura instruirea obligatorie, familiile pot alege alte forme de educarea a propriilor copii, prin diferite metode: personal, autodidact, cursuri si scoli online, angajarea profesorilor, în grup, ș.a.

  Vedeți articolul integral… →

 • Homeschooling legal în Republica Moldova

  Dintr-un articol publicat pe site-ul HSLDA — Home School Legal Defense Association — am aflat de unul dintre cazurile dificilie, dar și inspiratoare al unei familii din Ștefan Vodă, petrecut în martie 2013.

  Vedeți articolul integral… →

 • Despre socializare

  Socializarea copiilor care studiază acasă, întradevăr, este foarte diferită de a celor care merg la școală. Primii iși petrec ziua activ, și anume, ajută parinții în casă, îndeplinesc unele activități cotidiene, merg în excursii și în ospeție la prieteni, iși urmăresc interesele lor în mod independent, ajută persoane și fac voluntariat, frecventează cluburi și cursuri de sport, dans, teatru, artă, limbi străine, ș.a.m.d.

  Vedeți articolul integral… →

 • Homeschooling: statutul legal în alte țări

  Am colectat aici informații sumare despre statutul legal pentru homescooling în diferite alte țări:

  Vedeți articolul integral… →

 • Bun venit!

  Bun venit pe site-un de informații despre metode alternative de educație!

  Vedeți articolul integral… →